samtalefilosoffen

... en ledsager på tankens opdagelsesrejse

Græsvangen 171, 8381 Tilst

+45 25 88 40 34

marie@samtalefilosoffen.dk
 


Du er her: Om samtalerne > Historie

Historie

Det filosofiske samtaletilbud som kaldes "filosofisk praksis", er forholdsvis nyt og ukendt i Danmark, men har eksisteret i Tyskland i næsten 30 år, hvor der i dag er mere end 130 aktive praktikere. Traditionen går helt tilbage til den græske filosof Sokrates (470-399 f.v.t.), som gik rundt på torvet i Athen og drøftede store filosofiske spørgsmål med helt almindelige mennesker.

Den tyske filosof Gerd Achenbach åbnede sin filosofiske praksis i 1981 og betragtes som faderen til filosofisk praksis i dens nutidige form. I Norge har filosofisk praksis slået rødder først nordpå gennem Anders Lindseth, som gik i lære hos Achenbach og åbnede sin egen praksis i 1990, og siden med otte filosoffer i Oslo som - efter to års selvorganiseret uddannelse og træning under vejledning af Lindseth - har praktiseret siden 1999. Samme år oprettede Oslo-filosofferne en egentlig uddannelse i regi af det nystiftede Norsk selskap for filosofisk praksis. Henning Herrestad og Helge Svare, som endnu i dag er hovedkræfterne bag uddannelsen, har siden skrevet grundbogen "Filosofi for livet. En innføring i filosofisk praksis" (2004).

Der er også filosofiske praktikere i USA, Canada, Sverige, England, Spanien, Frankrig, Belgien, Holland, Schweiz, Østrig og Israel.

I Danmark er der skønsmæssigt fem-ti filosoffer, alle med forskellig baggrund og tilgang, som tilbyder samtaler med afsæt i denne tradition. Der findes endnu ingen formel uddannelse til praktiserende filosof i Danmark, men Dansk Selskab for Filosofisk Praksis udbyder teoretiske kurser og er i øvrigt tænkt som et samlingssted for alle interesserede.

Marie Lund er - som den anden ud af tre danskere - uddannet hos Norsk selskap for filosofisk praksis og bygger i sine samtaler på Oslo-skolens principper.

Hos det danske og det norske selskab kan man læse meget mere om filosofisk praksis samt finde litteraturhenvisninger. Se flere detaljer om Maries specifikke faglige baggrund og ståsted under Uddannelsen og Sådan arbejder jeg.